Lamineren (vloeibare lijm) / Coaten

Het doel van lamineren is om materialen te combineren om de eigenschappen van een enkele film te verbeteren.

Lamineren

Bij droog lamineren worden twee of meer stroken van een flexibel steunmateriaal met elkaar verbonden met behulp van een in een oplosmiddel opgeloste lijm (als er plakband wordt gebruikt, wordt het proces lamineren genoemd).

Deze stroken kunnen gemaakt zijn van folie, papier of aluminiumfolie. De lijm wordt aangebracht op de minder absorberende strook, die vervolgens door de hoge druk van rollers (indien nodig verwarmd) aan de tweede strook wordt gehecht, zodat een ultrabestendige laminering ontstaat. Deze laminering kan bestaan uit twee lagen (duplex), drie lagen (triplex) of meer.

Toepassingen :

Lamineertechnieken verbeteren het uiterlijk en de eigenschappen van ondersteunende materialen. Het gekozen type lijm wordt voornamelijk bepaald door het eindgebruik van het product. Er kunnen verschillende technologieën worden gebruikt, zoals kalanderen, vlak of warm lamineren, om zoveel mogelijk toepassingen te dekken. Gelamineerde producten kunnen worden geproduceerd in de vorm van rollen of stroken die op een rol worden gewikkeld, afhankelijk van de eisen van de klant. Het materiaal kan naar wens door de klant worden geleverd of door ADDEV Materials worden ingekocht.

Lamineren in droge fase :

  • Lijm op basis van oplosmiddelen - Lijm op basis van water
  • Lijm aanbrengen
  • Verdamping van oplosmiddelen
  • De met lijm bedekte folie op de tweede folie lamineren.
 

Coating

Coaten is een oppervlaktebehandeling waarbij een vloeibare coating (lijm, lak, verf, olie, enz.) wordt aangebracht op een substraat (papier, stof, plastic film, metalen plaat, enz.) om het specifieke voordelige eigenschappen te geven voor een bepaalde toepassing.

Het coatingproces wordt meestal gevolgd door drogen en, indien nodig, verknoping. 

Zelfgestuurde coating

ADDEV Materials gebruikt een gegraveerde cilinder voor zijn coatingbewerkingen. De cilinder brengt de lijm over op de film, die vervolgens in een droogoven wordt geplaatst waar de oplosmiddelen verdampen.

Variabelen die de dikte van de vloeistof op het substraat beïnvloeden :

  • Toevoersnelheid substraat
  • Viscositeit van de vloeistof
  • Dichtheid vloeistof
  • Hoek tussen substraat en badoppervlak
  • Oppervlaktespanning