Minden a dielektromos tulajdonságok romlásáról

Home " Hírek " Minden a dielektromos tulajdonságok romlásáról

Egyetlen szigetelőanyag élettartama sem korlátlan, és a dielektromos tulajdonságok idővel romolhatnak. Bár a szigetelők romlási tényezői eltérőek lehetnek, a következmények mindig ugyanazok: a védendő berendezés meghibásodása. Ezért fontos, hogy mindig az előírásoknak megfelelő anyagot válasszunk.

Melyek az elektromos szigetelők romlási tényezői?

A szigetelők dielektromos tulajdonságainak romlásában főként két tényező játszik szerepet:

  1. hőmérséklet : Ismeretes, hogy a hőmérséklet súlyosbító tényező , mert minél magasabb ez az érték, annál képlékenyebbé válik az anyag, ami felgyorsítja a lebomlását az elektromosság hatására.
  2. és elektromos feszültség a feszültségcsúcsokhoz kapcsolódó részleges kisülések okozzák.

Valójában az elektromos szigetelőt egész életében az árammal szembeni küzdelemre hozzák. Ez az állandó küzdelem gyengíti, mert az elektromos áram fokozatosan erodálja a szigetelő felületét. Egy bizonyos idő elteltével elektromos ív jelenik meg, és ezért a szigetelési funkció megszakad .

Továbbá, minél hevesebb az áram támadása, és ezért minél nagyobb a feszültség, annál gyorsabb ez a romlás.

E tényezők mellett, amelyek hatása szisztematikus, számos más romlási paramétert is figyelembe kell venni. Ezek ahhoz a környezethez kapcsolódnak, amelyben a szigetelés fejlődik, és különböző fizikai-kémiai folyamatokhoz köthetők:

  • az UV-sugárzás hatása;
  • mechanikai korlátok;
  • radioaktív környezet;
  • korrozív légkör;
  • oxidáció;
  • oldószerek jelenléte stb.

A dielektromos tulajdonságok romlása és annak következményei

Konkrétan, az anyag degradációja a szigetelő tulajdonságok romlásához, azaz a dielektromos szilárdság csökkenéséhez vezet.

Az anyag ezért kevésbé lesz ellenálló az elektromos mező hatásával szemben, és ekkor fennáll a dielektromos funkció megtörésének veszélye.

Az anyag dielektromos funkciójában bekövetkező törés következményei sajnos gyakran nem orvosolhatók. Valójában, amikor ez egy részleges kisülést követően következik be, a szigetelés megsemmisül és az általa védendő elektromos berendezés azonnal leáll. Szemléltetésképpen tehát azt mondhatjuk, hogy az elektromos szigetelő úgy viselkedik, mint "a szigetelő funkció biztosítéka".

Hogyan lehet elkerülni a dielektromos tulajdonságok romlását?

Ezt a romlást nem mindig könnyű előre jelezni, mivel a szigetelés romlása nem látható, mielőtt megszakadna. Ezért fontos, hogy olyan minőségi anyagokat válasszunk, amelyek alkalmazkodnak a tényleges használati körülményekhez. Íme 2 alapvető kritérium, amelyet figyelembe kell venni:

1. Ellenőrizze, hogy a szigetelés típusa megfelel-e az előírásoknak.

Elengedhetetlen, hogy pontosan ismeri a berendezés funkcionális korlátait a védendő gépet, legyen az forgó gép vagy transzformátor, hogy a specifikációknak leginkább megfelelő szigetelőanyagot válasszuk ki.

A szigetelés kiválasztását tehát a dielektromos teljesítménye mellett az is vezérli, hogy termikus osztály ezért játszanak fontos szerepet az olyan európai szabványok, mint az IEC és az UL tanúsítványok.

2. Válasszon minőségi anyagokat

A szigetelő élettartamát illetően ismert, hogy a dielektromos szilárdság a tartományok szerint változik a választott szigetelőanyagok. A rossz minőségű szigetelőanyag romlása így idő előtt bekövetkezhet az anyagban lévő hibák, például üregek miatt.

Ezért mindig ajánlatos az elismert gyártóktól származó anyagokat választani, mivel a gyártók részt vesznek egy tanúsítási folyamatban, amely gyakran garantálja a dielektromos tulajdonságok romlásával szembeni jobb ellenállást.

Következtetés

A szigetelőanyag élettartama során intenzív elektromos és termikus igénybevételnek van kitéve, ami gyengíti és rontja dielektromos tulajdonságait. Ha egy szigetelőanyag romlása elkerülhetetlen, akkor azt a következőkkel lehet korlátozni minőségi anyagok kiválasztása és a valós üzemeltetési körülményekhez való igazítása .

Konkrét igény?

Csapataink a lehető leghamarabb válaszolnak Önnek