Pe lângă asigurarea unei funcții dielectrice , un material izolator trebuie să aibă și o rezistență la temperatură corespunzătoare condițiilor de utilizare a echipamentului care trebuie protejat. Această capacitate este caracterizată de clasa termică și trebuie specificată în caietul de sarcini.
Clasa termică determină temperatura maximă la care un izolator electric își va menține o anumită stabilitate termică în ceea ce privește îmbătrânirea. Prin urmare, este într-un fel temperatura maximă de utilizare recomandată pentru o durată de viață optimă a izolației.
Clasa termică a unui izolator este definită de o literă, conform standardului IEC 60085:
Avertisment : temperatura afișată pe clasa termică corespunde cu temperatura de temperatura reală la nivelul izolației . Aceasta nu trebuie confundată cu temperatura ambiantă maximă sau cu creșterea temperaturii, în cazul unui transformator.
În afară de standardul IEC 60085, există și alte standarde de clasificare a materialelor izolante care pot fi emise de organismele de certificare. În acest domeniu, certificarea UL este una dintre cele mai prestigioase mărci de conformitate a produselor și o marcă de siguranță recunoscută la nivel mondial, emisă de Underwriters Laboratories®. Astfel, unui izolator electric certificat UL i se atribuie un "Carte UL", care este într-un fel pașaportul de conformitate al izolatorului. .
În ceea ce privește proprietățile termice ale materialului, fișa UL oferă mai multe indicații:
Astfel, a spune despre un material izolator că rezistă la 130°C RTI înseamnă că, sub tensiune electrică sau mecanică, după 60.000 de ore, produsul își va fi păstrat cel puțin 60% din caracteristicile sale inițiale.
Avertisment este important să rețineți că valorile clasei termice nu sunt întotdeauna echivalente între IEC 60085 și UL RTI.
Izolatorul electric ideal este, înainte de toate, cel care va respecta specificațiile.
Punctul privind cele 4 criterii cheie în alegerea unui izolator electric.
Materialele izolatoare trebuie, desigur, să aibă proprietăți dielectrice care să permită o protecție eficientă a echipamentelor. Cu toate acestea, în unele cazuri, este esențial ca izolația electrică aleasă să poată rezista la temperaturi ridicate. Prin urmare, nu se va căuta neapărat cea mai bună performanță din punct de vedere dielectric și va trebui să se găsească compromisuri, în special în ceea ce privește rezistența mecanică. Aflați mai multe despre deteriorarea proprietăților dielectrice ale izolatorilor.
Alegerea izolației este strâns legată de condițiile termice la care va fi supusă în timpul vieții sale. Într-adevăr, un izolator poate, pe de o parte, să se degradeze sub efectul căldurii și, pe de altă parte, rigiditatea sa dielectrică variază în funcție de temperatură. Prin urmare, la alegerea izolației trebuie să se aibă grijă să se respecte clasa termică a echipamentului.
Aspectul economic este un criteriu important de care trebuie să se țină cont atunci când se alege un izolator, deoarece diferențele de costuri pot fi mari între două materiale. Costul unui izolator performant poate contribui la fiabilitatea echipamentului izolat și poate face astfel posibilă obținerea unor câștiguri semnificative pe celelalte stații care alcătuiesc sistemul.
Ar trebui să se țină seama de faptul că nu toate materialele sunt create în mod egal chiar dacă compoziția lor chimică este a priori identică. De exemplu, în cazul în care toate poliimidele sunt mai mult sau mai puțin rezistente la căldură, marca Kapton® rămâne o referință și o garanție a calității, deoarece producătorul este angajat într-un proces de certificare care garantează o performanță constantă și egală.
4 tipuri de izolatori electrici oferă capacități interesante de rezistență la căldură:
Numai poliesterii vor putea accepta să funcționeze până la temperaturi de 160°C sau chiar mai mult, în funcție de durata de expunere. Standardele anunță 130°C pentru IEC și 105°C pentru UL. De exemplu, poliesterul PET se comportă bine până la 105°C, iar PEN poate fi utilizat în continuare la 160°C.
Polietilena este un bun izolator, dar nu poate fi utilizată la temperaturi mai mari de 60°C/RTI UL continuu sau 130°C/IEC.
Poliimida este cel mai eficient polimer atunci când se caută o bună izolare electrică la temperaturi ridicate, deoarece este capabilă să reziste la peste 400°C timp de câteva ore. Cea mai cunoscută marcă de poliimidă este Kapton, disponibilă sub formă de adezivi sau rulouri de film.
Pentru a îmbunătăți performanța termică, este posibilă și combinarea avantajelor mai multor materiale. Astfel, Nokamex Duplex este alcătuit dintr-un ansamblu de două materiale:
Materialul obținut este astfel un izolator excelent, utilizabil la temperaturi ridicate și cu o rezistență mecanică ridicată.
Capacitatea unui izolator electric de a rezista la căldură depinde de mai mulți factori, cum ar fi compoziția chimică a materialului. Astfel, poliimidele au o rezistență la temperaturi de până la 400°C la vârf termic, în timp ce polietilena nu poate rezista la temperaturi ridicate. În plus, combinațiile de materiale sunt infinite.
Pentru a alege izolatorul electric potrivit, trebuie să cunoașteți clasa termică a echipamentului care urmează să fie protejat. Alegerea este apoi o chestiune de compromis între criteriile economice, termice și electrice. Experții noștri au adunat toate sfaturile lor într-o ebook despre materiale de înaltă performanță și izolație electrică!
Echipele noastre vă vor răspunde în cel mai scurt timp posibil