Adezivii și benzile sunt două alternative la metodele tradiționale de îmbinare a materialelor, cum ar fi sudarea sau înșurubarea. Aflați de ce adezivii sunt o soluție versatilă de îmbinare, precum și câteva bune practici de implementare.
Materialele cele mai ușor de lipit sunt cele cu o energie de suprafață foarte mare, de exemplu, metalele.
Materialele cu o energie superficială foarte scăzută sunt cele mai dificil de lipit, deoarece acestea împiedică lipirea adezivului să se răspândească bine.
Acestea sunt în principal:
Între cele două categorii se află majoritatea materialelor plastice cu energie de suprafață ridicată, care sunt în mod obișnuit lipite în industrie (PVC, ABS, poliester, nailon, poliimidă, PMMA etc.).
Descoperiți mai jos un tabel recapitulativ al energiilor de suprafață în funcție de material:
Datorită progreselor înregistrate de producătorii de adezivi în ultimele decenii, este acum posibil să se lipească aproape orice material, fie el flexibil sau rigid, cu energie de suprafață mică sau mare.
La fel ca și ansamblurile de bandă adezivă, lipirea adezivă are avantajul de a fi discretă, ceea ce permite realizarea unor ansambluri practic invizibile.
Lipirea adezivă are avantajul suplimentar de a permite realizarea unor conexiuni structurale extrem de puternice. Adezivii utilizați sunt în general pe bază de epoxidice, acrilice sau uretanice.
De exemplu: panourile de semnalizare cu LED-uri, deși trebuie să reziste la solicitări externe (vânt, frig, căldură etc.), pot fi asamblate prin lipire.
Utilizarea adezivilor a evoluat considerabil în ultimii ani. Lipirea a devenit un proces automatizabil, compatibil cu robotica industrială.
Cel mai important pas în aplicarea oricărui adeziv este curățarea suprafețelor pentru a elimina orice contaminanți. Produsele care trebuie utilizate variază foarte mult în funcție de materialele care trebuie curățate. Prin urmare, este imperativ să se utilizeze produse compatibile.
În general, o curățare include:
Bulele de aer sunt dușmanul de moarte al lipirii, deoarece prezența lor reduce coeziunea îmbinării adezive.
În plus, în cazul ansamblurilor concepute pentru a rezista la temperaturi ridicate, procesul de încălzire poate provoca creșterea și spargerea bulelor de aer la suprafață.
Prezența bulelor de aer este, prin urmare, sinonimă cu o slăbire a îmbinărilor lipite.
Adezivii sunt produse chimice foarte complexe, ale căror proprietăți variază în funcție de diverși factori.
Prin urmare, este imperativ să se respecte constrângerile legate de obligativitate, care includ:
În cazul aplicațiilor structurale, atunci când lipirea trebuie să garanteze o rezistență la forfecare foarte mare (7 până la 40 MPa), sunt necesare etape suplimentare pentru a optimiza lipirea.
Iată câteva exemple:
Rezistența unui ansamblu lipit se bazează pe 3 proprietăți: rezistența adezivă, rezistența coeziunii și aderența.
Coeziunea a adezivului este determinată de compoziția chimică a acestuia și depinde de natura adezivului.
Afilierea caracterizează faptul că adezivul aderă la o suprafață, deci este un parametru care depinde atât de natura materialelor, cât și de adeziv și de proprietățile suprafeței.
Tack este o a treia forță, care depinde de presiunea aplicată și de timpul de contact. Cu cât este mai mare aderența, cu atât mai repede "reacționează" adezivul.
Deși nu există un lipici miraculos, lipirea poate fi folosită pentru a asambla toate tipurile de materiale, pentru aplicații structurale sau nestructurale. Pentru că stăpânim atât materialele, cât și adezivii și procesele de aplicare, nu ezitați să cereți sfatul celor de la ADDEV Materials.
Echipele noastre vă vor răspunde în cel mai scurt timp posibil