A megfelelő elektromos szigetelés kiválasztása a berendezés hőszigetelési osztályának megfelelően

Home " Hírek " A megfelelő elektromos szigetelés kiválasztása a berendezés hőszigetelési osztályának megfelelően

A dielektromos funkció biztosítása mellett a szigetelőanyagnak a védendő berendezés használati feltételeinek megfelelő hőmérséklet-ellenállással is rendelkeznie kell. Ezt a képességet a termikus osztály jellemzi, és a specifikációban meg kell határozni.

Mi az IEC 60085 szerinti hőtechnikai osztálya az elektrotechnikai berendezéseknek?

A termikus osztály határozza meg azt a maximális hőmérsékletet, amelyen egy elektromos szigetelő az öregedés tekintetében bizonyos termikus stabilitást tart fenn. Ez tehát bizonyos értelemben a maximális használati hőmérséklet ajánlott a szigetelés optimális élettartama érdekében.

Az IEC 60085 szabvány szerint a szigetelő hőszigetelési osztályát egy betű határozza meg:

Figyelmeztetés : a termikus osztályon feltüntetett hőmérséklet megfelel a tényleges hőmérséklet a szigetelés szintjén . Nem tévesztendő össze a maximális környezeti hőmérséklettel vagy a transzformátor esetében a hőmérséklet-emelkedéssel.

A szigetelőanyagok UL-tanúsítása

Az IEC 60085 szabványon kívül léteznek más, a szigetelőanyagok osztályozására vonatkozó szabványok is, amelyeket a tanúsító szervezetek állíthatnak ki. Ezen a területen az UL tanúsítás az egyik legtekintélyesebb termékmegfelelőségi jel, az Underwriters Laboratories® által kiadott, világszerte elismert biztonsági védjegy. Így egy UL tanúsítvánnyal rendelkező elektromos szigetelőt a következő minősítéssel látnak el "UL kártya", amely bizonyos értelemben a szigetelő megfelelőségi útlevelét jelenti. .

Az anyag termikus tulajdonságait illetően az UL-kártya számos jelzést ad:

  • lángállóság - UL94, a következők szerint tesztelve IEC 60695-11-10 európai szabvány ;
  • 3 féle RTI (Relatív Termikus Index), amelyek megfelelnek a maximális üzemi hőmérséklet egy anyag kritikus körülmények között.

 

Így az, hogy egy szigetelőanyagról azt mondjuk, hogy 130°C RTI-nek ellenáll, azt jelenti, hogy elektromos vagy mechanikai igénybevétel esetén 60 000 óra elteltével a termék megtartja eredeti tulajdonságainak legalább 60% részét.

Figyelmeztetés fontos megjegyezni, hogy az IEC 60085 és az UL RTI-k között a hőfokosztály-értékek nem mindig egyenértékűek.

Hogyan válasszam ki a megfelelő szigetelést a berendezésemhez?

Az ideális elektromos szigetelő mindenekelőtt az, amelyik megfelel az előírásoknak. 

Az elektromos szigetelő kiválasztásának 4 kulcsfontosságú kritériuma.

1. Dielektromos tulajdonságok

A szigetelőanyagoknak természetesen dielektromos tulajdonságokkal kell rendelkezniük, amelyek lehetővé teszik a berendezések hatékony védelmét. Bizonyos esetekben azonban elengedhetetlen, hogy a választott elektromos szigetelés ellenálljon a magas hőmérsékletnek. Ezért nem feltétlenül a legjobb dielektromos teljesítményre kell törekedni, és kompromisszumokat kell kötni, különösen a mechanikai szilárdság tekintetében. Tudjon meg többet a szigetelők dielektromos tulajdonságainak romlásáról.

2. A használati hőmérséklet

A szigetelés kiválasztása szorosan összefügg az élettartama során a szigetelésre ható hőviszonyokkal. Egy szigetelő ugyanis egyrészt hő hatására romolhat, másrészt a dielektromos szilárdsága a hőmérséklet függvényében változik. Ezért a szigetelés kiválasztásakor ügyelni kell a berendezés hőosztályának figyelembevételére.

3. A gazdasági kritérium

A gazdasági szempont fontos szempont, amelyet figyelembe kell venni a szigetelőanyag kiválasztásakor, mivel a költségek tekintetében nagy különbségek lehetnek két anyag között. A nagy teljesítményű szigetelő költségei segíthetik a szigetelt berendezés megbízhatóságát, és így lehetővé tehetik, hogy a rendszert alkotó többi állomáson jelentős nyereséget érjenek el.

4. Válasszon elismert anyagokat

Szem előtt kell tartani, hogy nem minden anyag egyforma még akkor is, ha kémiai összetételük eleve azonos. Például, ha minden poliimid többé-kevésbé ellenáll a hőnek, a Kapton® márka továbbra is referencia és minőségi garancia marad, mivel a gyártó részt vesz egy olyan tanúsítási folyamatban, amely garantálja a következetesen azonos teljesítményt.

Fedezze fel az elektromos szigetelők különböző típusait.

Milyen elektromos szigetelők bírják a hőt?

Az elektromos szigetelők 4 típusa érdekes hőállósági képességeket kínál:

 

1. Poliészterek

A poliészterek önmagukban is képesek 160 °C-os, vagy az expozíció időtartamától függően még ennél is magasabb hőmérsékletet elviselni. A szabványok az IEC esetében 130°C-ot, az UL esetében pedig 105°C-ot írnak elő. A PET poliészter például 105°C-ig jól teljesít, a PEN pedig még 160°C-on is használható.

 

2. Polietilén

A polietilén jó szigetelő, de nem használható 60°C/RTI UL folyamatos, illetve 130°C/IEC hőmérséklet felett.

 

3. Poliimid

A poliimid a leghatékonyabb polimer, ha jó elektromos szigetelést keresünk magas hőmérsékleten, mivel több órán keresztül több mint 400 °C-ot is képes elviselni. A poliimid legismertebb márkája a Kapton, amely ragasztó vagy fóliatekercs formájában kapható.

 

4. Merev vagy rugalmas anyagok

A hőteljesítmény javítása érdekében lehetőség van több anyag előnyeinek kombinálására is. Így a Nokamex Duplex két anyag összeszereléséből áll:

  • Kapton poliimid fólia, a hőmérséklet-ellenállás és a szigetelés érdekében;
  • Nomex aramid papír a mechanikai szilárdság érdekében;

 

Az így kapott anyag kiváló szigetelő, magas hőmérsékleten is használható és nagy mechanikai ellenállással rendelkezik.

Az elektromos szigetelőanyag hőállósága több tényezőtől, például az anyag kémiai összetételétől függ. Így a poliimidek hőállósága a hőcsúcson akár 400 °C-ig is terjedhet, míg a polietilén nem bírja a nagy hőt. Ezenkívül az anyagok kombinációi végtelenek.

Következtetés

A megfelelő elektromos szigetelő kiválasztásához ismernie kell a védendő berendezés hőosztályát. A választás ezután a gazdasági, termikus és elektromos kritériumok közötti kompromisszum kérdése. Szakértőink minden tanácsukat összegyűjtötték egy ebook a nagy teljesítményű anyagokról és az elektromos szigetelésről!

Konkrét igény?

Csapataink a lehető leghamarabb válaszolnak Önnek