De juiste elektrische isolatie kiezen voor de thermische klasse van je apparatuur

Home " Nieuws " De juiste elektrische isolatie kiezen voor de thermische klasse van je apparatuur

Naast een diëlektrische functie moet een isolatiemateriaal ook een temperatuurbestendigheid hebben die overeenkomt met de gebruiksomstandigheden van de te beschermen apparatuur. Dit vermogen wordt gekarakteriseerd door de thermische klasse en moet worden gespecificeerd in de specificaties.

Wat is de thermische klasse van elektrotechnische apparatuur volgens IEC 60085?

De thermische klasse bepaalt de maximumtemperatuur waarbij een elektrische isolator een bepaalde thermische stabiliteit behoudt met betrekking tot veroudering. Het is dus in zekere zin de maximale gebruikstemperatuur aanbevolen voor een optimale levensduur van de isolatie.

De thermische klasse van een isolator wordt gedefinieerd door een letter volgens de norm IEC 60085:

Waarschuwing : de temperatuur die wordt weergegeven op de thermoklasse komt overeen met de werkelijke temperatuur ter hoogte van de isolatie . Deze mag niet worden verward met de maximale omgevingstemperatuur of met de temperatuurstijging in het geval van een transformator.

UL-certificering van isolatiematerialen

Naast de IEC 60085-norm zijn er andere normen voor de classificatie van isolatiematerialen die kunnen worden uitgegeven door certificeringsinstanties. Op dit gebied is UL-certificering een van de meest prestigieuze merken van productconformiteit en een wereldwijd erkend veiligheidsmerk, uitgegeven door Underwriters Laboratories®. Zo krijgt een UL-gecertificeerde elektrische isolator een "UL-kaart" die in zekere zin het conformiteitspaspoort van de isolator is .

Wat betreft de thermische eigenschappen van het materiaal geeft de UL-kaart verschillende aanwijzingen:

  • vlambestendigheid - UL94, getest in overeenstemming met Europese norm IEC 60695-11-10 ;
  • 3 soorten RTI (Relatieve Thermische Index), die overeenkomen met de maximale bedrijfstemperatuur van een materiaal onder kritieke omstandigheden.

 

Zeggen dat een isolatiemateriaal bestand is tegen 130°C RTI betekent dus dat het product onder elektrische of mechanische spanning na 60.000 uur ten minste 60% van zijn oorspronkelijke eigenschappen heeft behouden.

Waarschuwing Het is belangrijk om te onthouden dat de thermische klassewaarden niet altijd gelijkwaardig zijn tussen IEC 60085 en UL RTI's.

Hoe kies ik de juiste isolatie voor mijn apparatuur?

De ideale elektrische isolator is vooral degene die voldoet aan de specificaties. 

Het punt over de 4 belangrijkste criteria bij de keuze van een elektrische isolator.

1. Diëlektrische eigenschappen

Isolatiematerialen moeten natuurlijk diëlektrische eigenschappen hebben waardoor apparatuur effectief kan worden beschermd. In sommige gevallen is het echter essentieel dat de gekozen elektrische isolatie bestand is tegen hoge temperaturen. De beste diëlektrische prestatie wordt daarom niet noodzakelijkerwijs nagestreefd en er moeten compromissen worden gevonden, met name op het gebied van mechanische sterkte. Lees meer over de achteruitgang van de diëlektrische eigenschappen van isolatoren.

2. De gebruikstemperatuur

De keuze van een isolatiemateriaal hangt nauw samen met de thermische omstandigheden waaraan het tijdens zijn levensduur zal worden blootgesteld. Een isolator kan namelijk enerzijds degraderen onder invloed van warmte en anderzijds varieert zijn diëlektrische sterkte met de temperatuur. Daarom moet bij de keuze van de isolatie rekening worden gehouden met de thermische klasse van de apparatuur.

3. Het economische criterium

Het economische aspect is een belangrijk criterium om rekening mee te houden bij het kiezen van een isolator, omdat de verschillen in kosten tussen twee materialen groot kunnen zijn. De kosten van een hoogwaardige isolator kunnen de betrouwbaarheid van de geïsoleerde apparatuur ten goede komen en kunnen zo aanzienlijke voordelen opleveren voor andere stations die deel uitmaken van het systeem.

4. Kies erkende materialen

Onthoud dat niet alle materialen zijn gelijk zelfs als hun chemische samenstelling a priori identiek is. Als bijvoorbeeld alle polyimiden meer of minder hittebestendig zijn, blijft het merk Kapton® een referentie en een kwaliteitsgarantie omdat de fabrikant betrokken is bij een certificeringsproces dat constant gelijke prestaties garandeert.

Ontdek de verschillende soorten elektrische isolatoren.

Welke elektrische isolatoren zijn bestand tegen hitte?

4 soorten elektrische isolatoren bieden interessante warmteweerstandscapaciteiten:

 

1. Polyesters

De polyesters alleen al kunnen temperaturen aan tot 160°C of zelfs meer, afhankelijk van de duur van de blootstelling. De normen kondigen 130°C aan voor de IEC en 105°C voor de UL. PET-polyester presteert bijvoorbeeld goed tot 105°C en PEN kan nog steeds worden gebruikt bij 160°C.

 

2. Polyethyleen

Polyethyleen is een goede isolator, maar kan niet worden gebruikt boven 60°C/RTI UL continu, of 130°C/IEC.

 

3. Polyimide

Polyimide is het meest efficiënte polymeer als je op zoek bent naar goede elektrische isolatie bij hoge temperaturen, omdat het bestand is tegen meer dan 400°C gedurende enkele uren. Het bekendste merk polyimide is Kapton, verkrijgbaar in de vorm van lijm of filmrollen.

 

4. Stijve of flexibele materialen

Om de thermische prestaties te verbeteren, is het ook mogelijk om de voordelen van verschillende materialen te combineren. Zo bestaat de Nokamex Duplex uit een assemblage van twee materialen:

  • Een Kapton polyimide film, voor temperatuurbestendigheid en isolatie;
  • Een Nomex aramide papier voor mechanische sterkte;

 

Het verkregen materiaal is dus een uitstekende isolator, bruikbaar bij hoge temperaturen en met een hoge mechanische weerstand.

Het vermogen van een elektrische isolator om hitte te weerstaan, hangt af van verschillende factoren zoals de chemie van het materiaal. Zo hebben polyimiden een temperatuurbestendigheid tot 400°C bij thermische piek, terwijl polyethyleen niet bestand is tegen grote hitte. Bovendien zijn de combinaties van materialen eindeloos.

Conclusie

Om de juiste elektrische isolator te kiezen, moet je de thermische klasse van de te beschermen apparatuur kennen. De keuze is dan een compromis tussen economische, thermische en elektrische criteria. Onze experts hebben al hun advies gebundeld in een ebook over hoogwaardige materialen en elektrische isolatie!

Een specifieke behoefte?

Onze teams zullen je zo snel mogelijk antwoorden