Geen enkel isolatiemateriaal heeft een onbeperkte levensduur en de diëlektrische eigenschappen kunnen na verloop van tijd afnemen. Hoewel de verslechteringsfactoren voor deze isolatoren kunnen variëren, zijn de gevolgen altijd hetzelfde: uitval van de te beschermen apparatuur. Het is daarom essentieel om altijd het materiaal te kiezen dat is aangepast aan de specificaties.
Twee factoren spelen voornamelijk een rol bij de achteruitgang van de diëlektrische eigenschappen van isolatoren:
Tijdens zijn hele leven moet de elektrische isolator namelijk vechten tegen de stroom. Dit permanente gevecht verzwakt hem, omdat de elektrische stroom geleidelijk het oppervlak van deze isolator erodeert. Na verloop van tijd ontstaat er een vlamboog en dus de isolatiefunctie breekt af .
Bovendien geldt dat hoe heviger de aanval van de stroom, en dus hoe hoger de spanning, hoe sneller deze degradatie.
Naast deze factoren, waarvan de invloed systematisch is, zijn er nog veel andere parameters waarmee rekening moet worden gehouden. Deze hebben te maken met de omgeving waarin de isolatie evolueert en kunnen gekoppeld worden aan verschillende fysisch-chemische processen:
Concreet leidt de degradatie van een materiaal tot een verslechtering van de isolerende eigenschappen, d.w.z. tot een vermindering van de diëlektrische sterkte.
Het materiaal wordt dan minder bestand tegen de effecten van het elektrische veld en het risico bestaat dat de diëlektrische functie breekt.
De gevolgen van een breuk in de diëlektrische functie van het materiaal zijn helaas vaak onherstelbaar. Wanneer dit gebeurt na een gedeeltelijke ontlading, de isolatie is vernietigd en de elektrische apparatuur die het moet beschermen, stopt onmiddellijk met werken. Ter illustratie kunnen we dus zeggen dat de elektrische isolator gedraagt zich als "de zekering van de isolerende functie".
Het is niet altijd gemakkelijk om op deze verslechtering te anticiperen, omdat de verslechtering van de isolatie zelf niet zichtbaar is voordat deze breekt. Daarom is het belangrijk om kwaliteitsmaterialen te kiezen die aangepast zijn aan de werkelijke gebruiksomstandigheden. Hier zijn 2 essentiële criteria om rekening mee te houden:
Het is essentieel om de functionele beperkingen van de apparatuur precies kennen te beschermen, of het nu gaat om een roterende machine of een transformator, om het isolatiemateriaal te kiezen dat het beste voldoet aan de specificaties.
De keuze van de isolatie wordt dus bepaald door de diëlektrische prestaties, maar ook door de thermische klasse Daarom spelen Europese normen zoals IEC- en UL-certificeringen een belangrijke rol.
Met betrekking tot de levensduur van de isolator is bekend dat de diëlektrische sterkte varieert volgens de bereiken van de gekozen isolatiematerialen. De verslechtering van een isolatiemateriaal van slechte kwaliteit kan dus voortijdig optreden door defecten, zoals holtes in het materiaal.
Het is dus altijd aan te raden om materialen van erkende fabrikanten te kiezen, omdat fabrikanten zich bezighouden met een certificeringsproces dat vaak een betere weerstand tegen de degradatie van diëlektrische eigenschappen garandeert.
Tijdens zijn levensduur wordt een isolatiemateriaal blootgesteld aan intense elektrische en thermische spanning die het verzwakt en zijn diëlektrische eigenschappen aantast. Als de verslechtering van een isolator onvermijdelijk is, kan deze worden beperkt door kiezen van kwaliteitsmaterialen en aanpassen aan de werkelijke bedrijfsomstandigheden .
Onze teams zullen je zo snel mogelijk antwoorden