Totul despre deteriorarea proprietăților dielectrice

Acasă " Știri " Totul despre deteriorarea proprietăților dielectrice

Niciun material izolator nu are o durată de viață nelimitată, iar proprietățile dielectrice se pot degrada în timp. Deși factorii de deteriorare pentru acești izolatori pot varia, consecințele sunt întotdeauna aceleași: defectarea echipamentului care trebuie protejat. Prin urmare, este esențial să se aleagă întotdeauna materialul adaptat la specificații.

Care sunt factorii de deteriorare a izolatorilor electrici?

Doi factori intervin în principal în deteriorarea proprietăților dielectrice ale izolatorilor:

  1. temperatură : Se știe că temperatura este un factor agravant , deoarece cu cât este mai mare, cu atât materialul devine mai maleabil, ceea ce accelerează degradarea sa sub efectul electricității.
  2. și stresul electric cauzate de descărcări parțiale legate de vârfurile de tensiune.

Într-adevăr, pe tot parcursul vieții sale, izolatorul electric este adus să lupte împotriva curentului. Această luptă permanentă îl slăbește, deoarece curentul electric erodează treptat suprafața acestui izolator. După un anumit timp, apare un arc electric și, prin urmare funcția de izolare se întrerupe .

În plus, cu cât atacul curentului este mai violent și, prin urmare, cu cât tensiunea este mai mare, cu atât această degradare este mai rapidă.

În afară de acești factori al căror impact este sistematic, există mulți alți parametri de deteriorare care trebuie luați în considerare. Aceștia sunt legați de mediul în care evoluează izolația și pot fi legați de diverse procese fizico-chimice:

  • efectul radiațiilor UV;
  • constrângeri mecanice;
  • mediu radioactiv;
  • atmosferă corozivă;
  • oxidare;
  • prezența de solvenți etc.

Deteriorarea proprietăților dielectrice și consecințele sale

Concret, degradarea unui material duce la o deteriorare a proprietăților izolatoare, adică la o reducere a rigidității dielectrice.

Prin urmare, materialul va deveni mai puțin rezistent la efectele câmpului electric și există riscul de rupere a funcției dielectrice.

Consecințele unei întreruperi a funcției dielectrice a materialului sunt, din păcate, adesea iremediabile. De fapt, atunci când aceasta apare în urma unei descărcări parțiale, izolația este distrusă și echipamentul electric pe care trebuie să-l protejeze încetează imediat să mai funcționeze. Pentru a ilustra, putem spune că izolatorul electric se comportă ca "siguranța funcției izolatoare".

Cum se poate evita deteriorarea proprietăților dielectrice?

Anticiparea acestei deteriorări nu este întotdeauna ușoară, deoarece degradarea izolației în sine nu este vizibilă înainte ca aceasta să se rupă. De aceea, este important să se aleagă materiale de calitate, adaptate la condițiile reale de utilizare. Iată 2 criterii esențiale de care trebuie să țineți cont:

1. Verificați dacă tipul de izolație corespunde specificațiilor

Este esențial să să cunoască cu precizie constrângerile funcționale ale echipamentului de protejat, fie că este vorba de o mașină rotativă sau de un transformator, astfel încât să se aleagă materialul izolator care să corespundă cel mai bine specificațiilor.

Alegerea izolației este astfel ghidată de performanța dielectrică a acesteia, dar și de clasa termică motiv pentru care standardele europene, cum ar fi certificările IEC și UL, joacă un rol important.

2. Alegeți materiale de calitate

În ceea ce privește durata de viață a izolatorului, se știe că rigiditatea dielectrică variază în funcție de intervalele a materialelor izolatoare alese. Astfel, deteriorarea unui material izolant de calitate slabă poate apărea prematur din cauza unor defecte, cum ar fi cavități prezente în material.

Astfel, alegerea materialelor de la producători recunoscuți este întotdeauna recomandabilă , deoarece producătorii se angajează într-un proces de certificare care garantează adesea o rezistență mai bună la degradarea proprietăților dielectrice.

Concluzie

În timpul vieții sale, un material izolator este supus unor tensiuni electrice și termice intense care îl slăbesc și îi degradează proprietățile dielectrice. În cazul în care deteriorarea unui izolator este inevitabilă, aceasta poate fi limitată prin alegerea unor materiale de calitate și adaptate la condițiile reale de funcționare .

O nevoie specifică?

Echipele noastre vă vor răspunde în cel mai scurt timp posibil