Mi az elektromos szigetelő és milyen formában fordul elő?

Home " Hírek " Mi az elektromos szigetelő és milyen formában fordul elő?

Az elektromos szigetelők minden ipari ágazatban nélkülözhetetlen elemek, mivel a berendezések és az emberek védelmét szolgálják. Ezek a szigetelők a formák, anyagok és összeállítások százféle kombinációjában léteznek, néha nagyon különböző alkalmazásokhoz. Íme, egy gyors áttekintés ezekről az anyagokról.

Hogyan határozzuk meg egy nagy teljesítményű anyag elektromos szigetelőképességét?

Az elektromosan szigetelő anyag feladata, hogy megakadályozza az áram átfolyását két elektromos potenciálkülönbségnek kitett vezető rész között. Egy anyag elektromos szigetelő tulajdonságát az ellenállása határozza meg, amely egy ρ betűvel jelzett fizikai mennyiség (Ω⋅m), valamint a dielektromos szilárdsága, amely az elektromos tér azon maximális értéke, amelyet az anyag az ív kialakulása előtt elviselhet. Így egy anyagot szigetelőnek mondunk, ha az ellenállása nagyobb, mint 108 Ω⋅m.

Melyek a különböző típusú elektromos szigetelők?

A dielektromos anyagok különböző szilárd (papír, nem szőtt anyagok, filmek) vagy folyékony (gyanták) formában állnak rendelkezésre.

Rugalmas szigetelés

A rugalmas szigetelések 1 milliméternél kisebb vastagságú szigetelések, amelyeket papír vagy szál formájában értékesítenek. Például az olyan papírok, mint a Nomex®, kiváló hőstabilitású (-196°C-tól +300°C-ig) meta-aramidok. Ezért ideális elektromos szigetelőanyag számos alkalmazáshoz: transzformátorok, szélturbinák, hibrid járművek stb. Mások, mint például a Nokamex, a Kapton® poliimidből és Nomex® aramidpapírból készült csúcskategóriás laminátum, kiváló termikus, elektromos és mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik.

Merev laminált szigetelés

A laminátumok a szigetelőanyagok egy sora, amelyek több anyagrétegből állnak. Az erősítések (papír, üvegszőnyeg, üvegszövet, csillám) alkotják a szigetelés alapját, amelyet polimerizálás előtt fenol-, poliészter-, epoxi- vagy szilikongyantával vonnak be. Ezek táblák formájában, néhány tizedmillimétertől több tucat milliméter vastagságig megtalálhatók. Így lehetséges ezen anyagok tulajdonságait kombinálni, hogy olyan szigetelőt kapjunk, amely egyszerre mutat magas termikus és mechanikai elektromos teljesítményt.

Ezek a szigetelők motorokban és transzformátorokban, generátorokban, elektromos berendezésekben...

Műszaki filmek

A fóliák 0,5 mm-nél kisebb vastagságú szigetelő polimerek, amelyek tekercs formájában kaphatók. Összetételük rendkívül változatos, és számos különböző összetétel létezik, saját dielektromos, termikus és mechanikai tulajdonságokkal. Így a Kapton® típusú poliimidek erőssége a hőállóságra vonatkozik (rövid távú hőcsúcsként 400°C-ig), tekintettel a többi, továbbra is nagyon magas tulajdonságra, míg a Mylar® típusú poliészterek a legmagasabb dielektromos értékekkel rendelkező szigetelők közé tartoznak.

Folyékony szigetelők

Az elektromos szigetelés folyékony halmazállapotú anyagok felhasználásával is biztosítható. Ez lehetővé teszi, hogy a folyékony szigetelést oda helyezzük, ahol szükség van rá, mielőtt később megszilárdulna. Ilyenek például a védőlakkok és a masztixok. Ezen kívül folyékony epoxi vagy poliészter impregnáló gyanták szálas szigeteléshez hozzáadva merev kompozit anyagokat alkotnak.

Merev és rugalmas elektromos szigetelők: alkalmazási példák

Az iparágak túlnyomó többsége az elektromos szigeteléssel foglalkozik. A szigetelést a motorok, kábelek és transzformátorok gyártásánál, de minden elektronikus eszközben is használják.

Elektromotorok és generátorok

Az elektronikában a nyomtatott áramköri lapok az FR-4 nevű anyagból készülnek, amely egy epoxigyantából és üvegszálból készült laminátum. Ez egy vastag, merev és tűzálló anyag.

Szigetelők elektronikához

Az alacsony feszültségen működő kis elektromos motorok, mint például az ablaktörlő szivattyú motorjai, körülbelül 100 mikron vastagságú, rugalmas poliészter szigetelőfóliával szigetelhetők, mivel a szigetelő dielektromos jellege a vastagságával változik. A rugalmas szigetelőket például a notch back vagy interfázis funkciókban használják.

Másrészt a turbó generátor vagy gázturbina típusú berendezéseknél általában nagy teljesítményű laminált anyagból készült, vastagabb, ellenállóbb és 2 vagy 3 anyag előnyeit egyesítő részáró anyagokat használunk. Példa: Nokamex triplex laminátumok.

Szigetelők az autóipar számára

Az autóiparban az elektromos szigetelők többek között a generátorokon, a kábeleken és a fedélzeti elektronikán találhatók. Ráadásul az elektromos és hibrid autók megjelenése óta ez az igény csak nőtt az akkumulátorok szigetelésének szükségessége miatt. Használható például a Formex®, egy polipropilén fólia vagy méhsejt alakú panelek formájában. Ezek a megoldások lehetnek hőelvezető szigetelőanyagok vagy beépített áramvezető tulajdonságokkal rendelkező szigetelőanyagok.

Következtetés

A piacon számos elektromos szigetelési megoldás áll rendelkezésre, amelyek kiválasztása az alkalmazástól függ. Ráadásul ezek az anyagok különböző teljesítményűek az elektromos szigetelés, a hőmérséklet-ellenállás és a mechanikai szilárdság tekintetében.

Ne habozzon kapcsolatba lépni csapatainkkal. Ők segíteni fognak Önnek kiválasztani az Ön igényeinek megfelelő elektromos szigetelést!

Konkrét igény?

Csapataink a lehető leghamarabb válaszolnak Önnek