Ce este un izolator electric și sub ce forme poate fi găsit?

Acasă " Știri " Ce este un izolator electric și sub ce forme poate fi găsit?

Prezenți în toate sectoarele industriale, izolatorii electrici sunt elemente indispensabile, deoarece au rolul de a proteja echipamentele și oamenii. Acești izolatori sunt disponibili în sute de combinații de forme, materiale și ansambluri, pentru aplicații uneori foarte diferite. Iată o scurtă prezentare generală a acestor materiale.

Cum se definește capacitatea de izolare electrică a unui material de înaltă performanță?

Funcția unui material electroizolant este de a împiedica trecerea curentului între două părți conductoare supuse unei diferențe de potențial electric. Caracterul izolator electric al unui material este definit de rezistivitatea sa, o mărime fizică simbolizată prin litera ρ (Ω⋅m) și de rigiditatea sa dielectrică, care reprezintă valoarea maximă a câmpului electric pe care materialul o poate suporta înainte de a se declanșa un arc electric. Astfel, se spune că un material este izolant atunci când rezistivitatea sa este mai mare de 108 Ω⋅m.

Care sunt diferitele tipuri de izolatori electrici?

Materialele dielectrice sunt disponibile în diverse forme solide (hârtie, materiale nețesute, filme) sau lichide (rășini).

Izolație flexibilă

Izolațiile flexibile sunt izolații cu o grosime mai mică de 1 milimetru, vândute sub formă de hârtie sau fibre. De exemplu, hârtiile precum Nomex® sunt meta-aramide cu o stabilitate termică excelentă (de la -196°C la +300°C). Prin urmare, este izolatorul electric ideal pentru numeroase aplicații: transformatoare, turbine eoliene, vehicule hibride etc. Altele, cum ar fi Nokamex, un laminat de înaltă calitate fabricat din poliimidă Kapton® și hârtie aramidică Nomex®, au proprietăți termice, electrice și mecanice excelente.

Izolație laminată rigidă

Materialele laminate sunt o gamă de materiale izolatoare formate din mai multe straturi de material. Armăturile (hârtie, rogojini de sticlă, pânză de sticlă, mica) constituie baza izolației, care este acoperită cu rășină fenolică, poliesterică, epoxidică sau siliconică înainte de a fi polimerizată. Acestea se găsesc sub formă de plăci, cu grosimi de la câteva zecimi de milimetru până la câteva zeci de milimetri. Astfel, este posibil să se combine proprietățile acestor materiale pentru a obține un izolator care prezintă atât performanțe electrice termice, cât și mecanice ridicate.

Acești izolatori pot fi utilizați în motoare și transformatoare, generatoare, echipamente electrice...

Filme tehnice

Peliculele sunt polimeri izolatori cu o grosime mai mică de 0,5 mm, disponibile sub formă de role. Compoziția lor variază foarte mult și există multe formulări diferite, cu proprietăți dielectrice, termice și mecanice proprii. Astfel, punctul forte al poliimidelor de tip Kapton® se referă la rezistența la căldură (până la 400°C ca vârf termic de scurtă durată), în raport cu alte caracteristici care rămân foarte ridicate, în timp ce poliesterii de tip Mylar® se numără printre izolatorii cu cele mai mari valori dielectrice.

Izolatori lichizi

Izolația electrică poate fi asigurată și prin utilizarea materialelor sub formă lichidă. Acest lucru permite ca izolația lichidă să fie plasată acolo unde este necesar, înainte de a se polimeriza ulterior. Printre exemple se numără lacurile și masticurile de protecție. În plus rășini lichide de impregnare epoxidice sau poliesterice pot fi adăugate la izolația din fibre pentru a forma materiale compozite rigide.

Izolatori electrici rigizi și flexibili: exemple de aplicații

Marea majoritate a industriilor sunt preocupate de izolarea electrică. Izolația este utilizată la fabricarea motoarelor, a cablurilor și a transformatoarelor, dar și în toate dispozitivele electronice.

Motoare și generatoare electrice

În electronică, plăcile cu circuite imprimate sunt realizate dintr-un material numit FR-4, care este un laminat realizat din rășină epoxidică și fibră de sticlă. Este un material gros, rigid și rezistent la foc.

Izolatori pentru electronică

Motoarele electrice mici care funcționează la tensiuni joase, cum ar fi motoarele de pompă de ștergător de parbriz, pot fi izolate cu ajutorul unor folii izolatoare flexibile din poliester cu o grosime de aproximativ 100 de microni, deoarece caracterul dielectric al unui izolator variază în funcție de grosimea acestuia. Izolatorii flexibili sunt folosiți, de exemplu, în funcțiile de notch back sau de interfază.

Pe de altă parte, la echipamentele de tip turboalternator sau turbină cu gaz, folosim în mod obișnuit materiale de închidere a fantei realizate dintr-un laminat de înaltă performanță, mai gros, mai rezistent și care combină avantajele a 2 sau 3 materiale. Exemplu: laminate triplex Nokamex.

Izolatori pentru industria auto

În industria auto, izolatorii electrici se găsesc, printre altele, pe alternatoare, cabluri și sisteme electronice de bord. Mai mult, de la apariția mașinilor electrice și hibride, această nevoie nu a făcut decât să crească datorită necesității de a izola bateriile. De exemplu, se poate folosi Formex®, o polipropilenă în folie sau panouri alveolare. Aceste soluții pot fi materiale izolatoare care disipă căldura sau materiale izolatoare cu proprietăți integrate de conducție a curentului.

Concluzie

Există multe soluții de izolare electrică disponibile pe piață, iar alegerea lor depinde de aplicație. În plus, aceste materiale au performanțe diferite în ceea ce privește izolarea electrică, rezistența la temperatură și rezistența mecanică.

Nu ezitați să contactați echipele noastre. Acestea vă vor putea ajuta să alegeți izolația electrică potrivită pentru nevoile dumneavoastră!

O nevoie specifică?

Echipele noastre vă vor răspunde în cel mai scurt timp posibil