Wat is een elektrische isolator en in welke vormen komt hij voor?

Home " Nieuws " Wat is een elektrische isolator en in welke vormen komt hij voor?

In alle industriële sectoren zijn elektrische isolatoren onmisbare elementen, omdat ze dienen om apparatuur en mensen te beschermen. Deze isolatoren bestaan in honderden combinaties van vormen, materialen en assemblages, voor soms heel verschillende toepassingen. Hier volgt een kort overzicht van deze materialen.

Hoe bepaal je de elektrische isolatiecapaciteit van een hoogwaardig materiaal?

De functie van een elektrisch isolerend materiaal is het voorkomen van de doorgang van stroom tussen twee geleidende delen die onderhevig zijn aan een elektrisch potentiaalverschil. Het elektrisch isolerende karakter van een materiaal wordt gedefinieerd door de weerstand, een fysische grootheid die wordt gesymboliseerd door de letter ρ (Ω⋅m) en door de diëlektrische sterkte, de maximale waarde van het elektrische veld dat het materiaal kan weerstaan voordat er een vlamboog ontstaat. Een materiaal is dus isolerend als de weerstand groter is dan 108 Ω⋅m.

Wat zijn de verschillende soorten elektrische isolatoren?

Diëlektrische materialen zijn verkrijgbaar in verschillende vaste (papier, nonwovens, films) of vloeibare (harsen) vormen.

Flexibele isolatie

Flexibele isolaties zijn isolaties met een dikte van minder dan 1 millimeter, verkocht als papier of vezels. Papier zoals Nomex® is bijvoorbeeld een meta-aramide met een uitstekende thermische stabiliteit (van -196 °C tot +300 °C). Het is daarom de ideale elektrische isolator voor veel toepassingen: transformatoren, windturbines, hybride voertuigen, enz. Andere, zoals Nokamex, een hoogwaardig laminaat gemaakt van Kapton® polyimide en Nomex® aramide papier, hebben uitstekende thermische, elektrische en mechanische eigenschappen.

Stijve gelamineerde isolatie

Laminaten zijn een reeks isolatiematerialen die uit verschillende lagen materiaal bestaan. Versterkingen (papier, glasmat, glasdoek, mica) vormen de basis van de isolatie die bedekt wordt met fenol-, polyester-, epoxy- of siliconenhars voordat het gepolymeriseerd wordt. Ze kunnen worden gevonden in plaatvorm, van enkele tienden van een millimeter tot enkele tientallen millimeters dik. Het is dus mogelijk om de eigenschappen van deze materialen te combineren om een isolator te verkrijgen met zowel hoge thermische als mechanische elektrische prestaties.

Deze isolatoren kunnen worden gebruikt in motoren en transformatoren, generatoren, elektrische apparatuur...

Technische films

Films zijn isolerende polymeren met een dikte van minder dan 0,5 mm, verkrijgbaar op rol. Hun samenstelling varieert enorm en er zijn veel verschillende formuleringen met hun eigen diëlektrische, thermische en mechanische eigenschappen. Zo heeft het sterke punt van de polyimiden van het Kapton®-type betrekking op de hittebestendigheid (tot 400°C als thermische piek op korte termijn) ten opzichte van andere eigenschappen die zeer hoog blijven, terwijl polyesters van het Mylar®-type tot de isolatoren met de hoogste diëlektrische waarden behoren.

Vloeibare isolatoren

Elektrische isolatie kan ook worden aangebracht door materialen in vloeibare vorm te gebruiken. Hierdoor kan de vloeibare isolatie worden aangebracht waar het nodig is, voordat het later uithardt. Voorbeelden hiervan zijn beschermende vernissen en mastiek. Daarnaast vloeibare epoxy- of polyesterimpregneerharsen kan worden toegevoegd aan vezelisolatie om harde composietmaterialen te vormen.

Stijve en flexibele elektrische isolatoren: voorbeelden van toepassingen

De meeste industrieën hebben te maken met elektrische isolatie. Isolatie wordt gebruikt bij de productie van motoren, kabels en transformatoren, maar ook in alle elektronische apparaten.

Elektrische motoren en generatoren

In de elektronica worden printplaten gemaakt van het materiaal FR-4, een laminaat van epoxyhars en glasvezel. Het is een dik, stijf en brandwerend materiaal.

Isolatoren voor elektronica

Kleine elektromotoren die werken bij lage spanningen, zoals ruitenwisserpompmotoren, kunnen geïsoleerd worden met flexibele polyester isolatiefolies van ongeveer 100 micron dik omdat het diëlektrische karakter van een isolator varieert met zijn dikte. Flexibele isolatoren worden bijvoorbeeld gebruikt in "notch back" of interfase functies.

Aan de andere kant gebruiken we voor apparatuur met turbogeneratoren of gasturbines meestal materiaal voor het sluiten van sleuven dat gemaakt is van een hoogwaardig laminaat, dikker en resistenter is en de voordelen van 2 of 3 materialen combineert. Voorbeeld: Nokamex triplex laminaten.

Isolatoren voor de auto-industrie

In de auto-industrie zijn elektrische isolatoren onder andere te vinden op dynamo's, kabels en boordelektronica. Bovendien is deze behoefte sinds de komst van elektrische en hybride auto's alleen maar toegenomen door de noodzaak om de accu's te isoleren. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van Formex®, een polypropyleen in folie of honingraatpanelen. Deze oplossingen kunnen warmteafvoerende isolatiematerialen zijn of isolatiematerialen met geïntegreerde stroomgeleidende eigenschappen.

Conclusie

Er zijn veel oplossingen voor elektrische isolatie op de markt en de keuze ervan hangt af van de toepassing. Bovendien hebben deze materialen verschillende prestaties op het gebied van elektrische isolatie, temperatuurbestendigheid en mechanische sterkte.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze teams. Zij kunnen je helpen om de juiste elektrische isolatie voor jouw behoeften te kiezen!

Een specifieke behoefte?

Onze teams zullen je zo snel mogelijk antwoorden